Chicken salad sandwich

It seems that I haven’t even started to enjoy summer when August reached its peak. While at the moment I’m planning even the smallest details of last summer weekends as well as upcoming vacations to Georgia, I am secretly hoping that my plans will froze up time for a little while. Because I still want to see, to taste, to visit so much. Because it was too short. Because I’m still not satisfied with summer. Because I haven’t eaten enough berries. I haven’t had time to walk barefoot on the soft grass carpet. I still haven’t visited the Baltic sea yet. I haven’t read the enormous pile of books. I haven’t knitted event the smallest scarf. I haven’t slept under the summer sky and haven’t captured the smell of woods after the rainy summer day…

This recipe is inspired by childhood trips to Trakai with my parents. After a long walk near the lake usually we used to sat for a late brunch in one cafe, where I was ordering the same chicken salad every time. The only thing I remember it was sweet and crunchy and I made promise to myself to make it by my own one day. So here’s my version, which from simple salad transformed into sandwich, but still has that sweet flavour.

Chicken salad sandwich

Ingredients:
Half of chicken breast
1 lemon
half of red onion
half of red pepper
a handful of grapes (without seeds)
half handful of walnuts
2-3 tbsp. of mayonnaise
favourite bread

  1. Squeeze lemon juice on chicken breast and leave for about 15 min. to marinate.
  2. Cook the chicken in the oven or grill outdoors. When it’s done leave it to cool down.
  3. While chicken cooks, chop pepper and onion into thin strips. Cut grapes into half and chop nuts a little bit.
  4. In a bowl mix all ingredients. Then add finely chopped chicken breast and mayonnaise. Mix thoroughly.
  5. Place prepared salad between two slices of toasted favourite bread (I prefer ciabatta for this recipe). You can add any greens to your sandwich if you want.

Sometimes I give a twist to this salad by adding chopped fresh coriander.

Photo by A.Narmontas

Aš, rodos, nė nespėjau pradėt vasarot, o rugpjūtis jau įkopė į savo viršukalnę. Dabar iki smulkmenų pasinėrusi į likusių savaitgalių bei atostogų planavimą tikiuosi sustabdyti laiką. Pamatysi, paragauti, aplakyti kuo daugiau. Nes maža. Nes nepasisotinau vasaros. Neatsivalgiau uogų. Nespėjau užtektinai prisilakstyti po žolę basomis. Nebuvau prie jūros. Nespėjau perskaityti krūvos knygų. Nenumezgiau nė vieno šaliko. Nemiegojau po vasaros dangum ir nespėjau prisigerti miško kvapo po vasaros lietaus…

Šio recepto atsiradimą įkvėpę vaikystės pasivaikščiojimai su tėvais Trakuose. Kur gavę gryno oro paskaudusiom kojom visad prisėsdavom toje pačioje kavinukėje vėlyvų priešpiečių. Pamenu, kad visad užsisakydavau tų pačių vištienos salotų, kurios turėjo saltelėjusį skonį nuo vynuogių ir riešutų traškumą. Tada sau pažadėjau, vieną dieną pati sau tokias pasigaminti. Ir štai manoji versiją, iš salotų virtusi sumuštiniu, tačiau su tuo pačiu vynuogių saldumo poskoniu.

sumuštiniai su vištienos salotomis

Reikės:
pusės vištienos krūtinėlės
citrinos
pusės mėlyno svogūno
pusės raudonosios paprikos
saujos besėklių vynuogių
pusės saujos graikiškų riešutų
2-3 šaukštų majonezo
mėgstamos duonos

  1. Vištieną 15 min. marinuojame citrinos sultyse ir kepame įkaitintoje orkaitėje ar kepsninėje lauke.
  2. Kol vištiena kepa, plonomis juostelėmis supjaustome papriką ir mėlyną svogūną, perpjauname perpus vynuoges, šiek tiek susmulkiname riešutus.
  3. Dubenyje visas sudedamąsias dalis sumaišome su majonezu.
  4. Iškeptą vištieną, paliekame atvėsti ir tuomet smulkiai supjaustome arba suplėšome gabalėliais ir dedame į dubenį. Gerai išmaišome.
  5. Paruoštas salotas dedame tarp dviejų paskrudintų mėgstamos duonos riekelių (įprastai aš naudoju ciabatta). Sumuštinius galite pagardinti  mėgstamų salotų lapais ar kitais žalumynais.

Kartais salotas pagardinu smulkinta šviežia kalendra. Yum!

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star