SundayAvenue

Live curious!

Eggs Benedict and other obbsesions

I found myself obsessed with eggs-Benedict. Eat them for breakfast, supper, even dream about them but it seems I will never get enough of this amazing dish. I even try to convince myself that I haven’t tried all possible variations yet, and once I do, I’ll stop being so obsessed. Apparently eggs prices boasted because of such  persons like me. Gratefully we know a great farmer in a country side that supplies for us local, fresh  and ecological goods.
In our home the traditional version of eggs-Benedict looks like this: little bit of salmon, teaspoon of home made Hollandaise sauce and perfect weekend breakfast is guaranteed.

Salmon toast with eggs-Benedict (for 2):

2 eggs
2 piece of white bread
Butter
Salmon (you can use asparagus or ham instead)
Hollandaise sauce (you’ll find recipe below)

  1. Prepare eggs-Benedict. I won’t try to reinvent the wheel, because preparation of eggs-Benedict you can easily find in each food blog. But I truly believe it’s one of these things that you can learn only by trying to do that, therefore I share great video instructions.
  2. Prepare to bread toasts. Butter them and place thinly cut salmon.
  3. Place egg-Benedict on toast and a full spoon of Hollandaise sauce.

Hollandaise sauce:

1 egg yolk
2 spoons of melted butter
1 spoon of vinegar (I used rice vinegar)
1 spoon of water
Pinch of salt and white pepper

  1. In small pot boil the water and whisk egg yolk with spoon of water in bowl over it.
  2. When yolk starts to thicken slowly pour melted butter. Do not stop whisking.
  3. Reduce the and whisk sauce till it thickens to desired consistency. Then put spoon of vinegar and pinch of salt and pepper. Mix it well and serve while hot.

Well, I wonder what kind of obsessions visited you this spring?

Susirgau Benedikto kiaušinių manija. Sapnuoju. Valgau ir pusryčiams ir vakarienei, ir vis negana. Apsimetu, kad dar ne visos improvizacijos išbandytos, bet tiesa ta, kad kiaušinių kainos, matyt, dėl tokių kaip aš besočių ir kyla. Gerai, kad netoli Trakų, kaime gyvena tokia tetulė Aldona, kuri ir yra pagrindinė mūsų kaimiškosios šaldytuvo dalies tiekėja. Ir geros Aldonos vištelės darbininkės.

Čia tradicinis mūsų namams variantas. Šiek tiek lašišos, šaukštelis Olandiško padažo ir tobuli pusryčiai savaitgaliui garantuoti.

Skrebučiai su lašiša ir benedikto kiaušiniais (2 porcijos):

2 kiaušinių
2 riekelių forminės baltos duonos
Sviesto
Šiek tiek lašišos (ją galima pakeisti šparagais ar kumpiu)
Olandiško padažo (receptas žemiau)

  1. Paruošiame Benedikto kiaušinius. Kadangi apie juos rašyta milijoną kartų, neišradinėsiu dviračio. Norint išmokti geriausia pažiūrėti, kaip tai daroma. O daroma štaitaip.
  2. Orkaitėje, keptuvėje ar skrudintuve paruošiam du skrebučius.
  3. Skrebučius plonai tepam sviestu ir dedam plonai pjaustytą lašišą.
  4. Ant skrebučio dedam Benedikto kiaušinį ir šaukštelį Olandiško padažo.

Olandiškas padažas:

1 kiaušinio trynio
2 šaukštų ištirpdyto sviesto
1 šaukštelio acto (aš naudojau ryžių actą)
1 šaukštelio vandens
Druskos ir baltųjų pipirų

  1. Nedideliame puode užkaičiame vandenį ir dubenėlyje virš verdančio vandens maišome kiaušinio tryni su šaukšteliu vandens.
  2. Tryniui vos pradėjus tirštėti silpna srovele supilam lydytą sviestą. Nenustojam maišyti.
  3. Sumažinam kaitrą ir toliau maišom padažą. Jam sutirštėjus iki norimo tirštumo įpilam šaukštelį acto ir nedidelį žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų. Gerai išmaišom.

Na, o kokios manijos aplankė jus pavasarį?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 5, 2012 by in Recipes and tagged , , , .

Blog Stats

  • 16,908 hits
%d bloggers like this: