SundayAvenue

Live curious!

Punjabi cuisine: Palak Ghost

Today’s recipe is from Punjabi cuisine. For the first time I’ve tried this dish at couch-surfing event where Ali (more about him tomorrow in new post series “5 minutes with a food lover”) pleased us with Pakistani food. I couldn’t resist to try it on my own and I should say today’s recipe is must try even for those who do not like spicy food. J. who belongs to that group after first taste complained about too little heat in dish, but trust me, it was near burning. Just that heat is different. It’s not a secret that I prefer to cook simple, plain dishes with fewer ingredients, but I did enjoyed this dish so much and adding numerous spices became an interesting game for me which, thanks God, had a happy ending. I will definitely cook it once again, only next time with chicken.

Serving: 6 – 8 persons.

Ingredients:

1 kg. of mutton, beef or chicken
1 kg. Palak (spinach)
1-1½ tsp. salt (according to taste)
¼ tsp. turmeric (Haldi) powder
1 tsp. chili (Lal Mirch) powder
4-6 tbs. oil
1 tsp. ginger (Adrak) paste
½ tsp. garlic (Lehsan) paste
2 tomato-chopped
6-8 black peppers (Kali Mirch)
3-4 cloves (Laung)
2 black cardamom (Bari Ilaichi)
¼ tsp. cumin seeds (Zeera)
3-4 green chilies
1 small of ginger (Adrak)–sliced
2 tbs. corn or wheat flour
1 tbs. dry fenugreek (Methi) leaves – Kasuri
1 big onion – sliced

  1. Steam/blanch the Palak and grind. You might use the chopped frozen one as well, then unfreeze it.
  2. Take a big pot. Fry the onion in the oil till brown.
  3. Mix all the ingredients together and add to the pot and stir till the tomato has become soft and the water has dried.
  4. Cut meat into 2 cm thick pieces and add it to the pot. Cook again to let the water dry. When water is gone add 3-4 glasses of water to cover everything and leave to tenderize.
  5. When meat is almost done add spinach, Methi and flour. Cook till water dries.
  6. Garnish with fresh chopped green chillies.
  7. Serve with chapati, rice or naan.

Recipe by Ali, with few additional comments from my side.

P.S. I haven’t found Methi, and instead of black cardamom I have used the regular green one, but even this way it tastes really good.

__________________________________________________________________

Šiandien labai džiaugiuosi galėdama pasidalinti receptu iš Punjabi virtuvės. Nėra čia ko slėpti, nesu maisto žinovė, niekada ir nenorėčiau tokia tapti, nes maistas man visad asocijuojasi su emocijomis, išgyvenimas, atmosfera. Tai buvo ir yra tiesiog išraiškos forma. Išraiškos, kuri neturi taisyklių. Kur nėra ribų ir visad padus kutena nežinomybė – ar tik nereiks likti be vakarienės, eilinį kartą nenusisekus bandymui. Šis receptas man visad primins vieną vakarienę. Netipiškai, stovomis, ankštame bendrabučio kambaryje, greta dar poros dešimčių besišypsančių veidų ir tvyrant couchsurfing’o atmosferai. Ir Ali. Jis tąkart lepino mus maistu. Buvo taip skanu, jog negalėjau atsispirti pagundai pačiai atkartoti tą degantį gardumą. J., kuris apatiškai žiūri į aštrų maistą (o namuose burba vos aštresnį Chili išvirus) paragavęs mano versijos paprašė paaštrinti (nes iš pradžių vardan atsargos kiek sumažinau prieskonių kiekius). Likau apstulbusi. Na taip, reikia pripažinti, kad patiekalo aštrumas nors ir intensyvus, tačiau malonus, nedeginantis skrandžio. Ką čia slėpsi, įprastai aš linkusi gaminti paprastus, mažai ingridientų reikalaujančius patiekalus, tačiau šįkart žaidimas su prieskoniais taip įsuko… Ir, visų laimei, baigėsi gerai. Be menkiausios abejonės galiu sakyti, jog tikrai kartosim, tik kitąkart su vištiena. Galbūt net šį savaitgalį.

6-8 sočios porcijos

Ingridientai:

1 kg. avienos, jautienos ar vištienos
1 kg. špinatų
1-1½ šaukšteliai druskos
¼ šaukštelio maltos ciberžolės
1 šaukštelis čili miltelių
4-6 šaukštai aliejaus
1 šaukštelis imbiero pastos
½ šaukštelis česnakų pastos
2 susmulkinti pomidorai
6-8 juodieji pipirai
3-4 džiovinti gvazdikėliai
2 džiovintos juodojo kardamono sėklos
¼ šaukštelio maltų kmynų
3-4 žaliosios čili
1 nedidelis susmulkintas imbieras
2 šaukštai kviečių ar kukurūzų miltų
1 šaukštas džiovintos ožragės
1 kubeliais supjaustytas didelis svogūnas

  1. Nuplikykite špinatus ir sutrinkite. Jei naudojate šaldytus tiesiog atšildykite.
  2. Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus iki kol pagels.
  3. Sumaišykite visus ingridientus išskyrus mėsą, ožragę, miltus ir špinatus ir troškinkite keptuvėje maišydami kol pomidorai taps minkšti ir išgaruos vanduo.
  4. Supjaustykite mėsą 2 cm storio gabalėliais ir dėkite į keptuvę. Troškinkite kol išgaruos vanduo. Tuomet į keptuvę įpilkite 3-4 stiklines vandens ir leiskite pasitroškinti.
  5. Kuomet mėsa jau beveik išsitroškinusi, sudėkite špinatus, džiovintą ožragę ir miltus. Gerai išmaišykite ir troškinkite kol beveik išgaruos vanduo.
  6. Užbarstykite smulkintais šviežiais čili pipirais.
  7. Patiekite su ryžiais, chapati arba naan duona.

Nors ir neradau džiovintos ožragės bei juodo kardamono, o vietoj jo naudojau įprastą žaliąjį, buvo vis viena baisiai skanu.

P.S. Daugiau apie Ali, atnešusį šį receptą į mano virtuvę, rytoj, naujoje skiltyje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 15, 2012 by in Recipes and tagged , .

Blog Stats

  • 16,908 hits
%d bloggers like this: