SundayAvenue

Live curious!

Pancake Tuesday

I have never felt sympathy for Pancake Day, but I do love pancakes, that’s for sure. Since those lazy weekend mornings at my parents place when the only thing that could force me to get up from bed was the smell of pancakes…

This year I do not hurry to say goodbye to the winter. It was kind of cozy and not so tiring as usually for me. However I would like to share the simplest way to cook winter goodbye pancakes.

Ingredients:
1 egg
Sugar
Flour
Water or milk

  1. Separate egg white from yolk. Mix yolk with about 5 spouns of sugar well.
  2. Add few dashes of milk or water. Pour 1/3 glass of flour. Mix everything very well.
  3. Whisk egg white and mix it slowly with mass in other bowl.
  4. Fry pancakes in preheated pan. It need 1-2 min. on each side.

These fluffy and one side crispy pancaces are delicious with homemade sea buckthorn jam.

__________________________________________________________________

Nors niekad nejaučiau simpatijos Užgavėnėms, tačiau blynai man visad buvo labai simpatiški. Nuo tų laikų (skamba lyg koks šviesmetis būtų prabėgęs) kai tėvų namuose savaitgaliais iš lovos priversdavo išlipti ne paukštukų čiulbėjimas ar erzinantis saulės blyksnis, o būtent blynų kvapas.

Žiemos šiemet neveju. Nespėjo ji man įkyrėti. Tačiau ramiu pilvu ir sąžine dalinuosi skaniu receptu žiemai palydėti. Būkit šiandien sotūs, kad ir visi metai sotūs būtų.

Reikės:
Cukraus
1 Kiaušinio
Miltų
Vandens arba pieno

  1. Kiaušinio trynį sumaišome su cukrumi (maždaug 5 šaukštais).
  2. Įpilam šiek tiek vandens arba pieno. Įdedam trečdalį stiklinės miltų. Viską gerai išmaišom.
  3. Kiaušinio baltymą išplakam. Supilam į tešlą ir iš lėto sumaišom iki vientisos masės.
  4. Kepam įkaitintoje keptuvėje be riebalų. Vieną pusę kepti reikia 1-2 min.

Nuotraukoje: su naminiu šaltalankių džemu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on February 21, 2012 by in Recipes and tagged , .

Blog Stats

  • 16,908 hits
%d bloggers like this: