SundayAvenue

Live curious!

Perch fillet with mashed peas and beets

Grumble as much as you want, but I still don’t like to eat fish. I don’t like it and that’s it. Fish comes to my home only whole, not in beautiful fillet pieces, therefore because of miseries of preparation I always try to put off fish dishes for more inspirational days. But sometimes when such great combinations pops into my head and the best assistant in the word J. agrees to help with fish fillet preparation (but in the end he’s always doing that alone) – fish becomes the queen of plates. I can assure you this is a perfect dish for family dinner or cosy supper with friends.

Perch fillet with mashed peas and beets

Ingredients:
Perch fillet with skin
Juice of half of lemon
A handful of fresh peas
Boiled or lightly pickled beets
Fresh potatoes
1 tbs. of cumin
salt
freshly grind green and pink peppers
1 tbs. of balsamic vinegar
olive oil
butter for frying

  1. Mash peas with blender and flavour with olive oil and pinch of salt.
  2. Mash beet roots with blender as well, flavour with tablespoon of balsamic vinegar and mix it well.
  3. Wash fresh potatoes and make gentle cuts through 2/3 thick of potato. Sprinkle potatoes with salt, cumin and olive oil. Bake them into preheated to 200 degree oven  for about 20 min.
  4. Cut perch fillet in desired size pieces. Sprinkle fish with squeezed lemon juice, salt and freshly grounded pepper.
  5. Preheat pan and melt butter in it. When butter melts place fish pieces skin down into pan. Fry on both sides for about 5 min.
  6. Serve with baked potatoes, mashed peas and beets. Sprinkle with freshly grounded green and pink pepper mixture.

Photo by A.Narmontas

Piktinkitės sau į valias, tačiau aš nemėgstu žuvies. Nemėgstu ir tiek. Namuose dažniausiai vengdama ruošimo vargelio, nes žuvis pas mane atkeliauja tik išvalyta, jokių dailių filė gabaliukų, viską pasiruošk pats kad nori, žuvies patiekalus atidedu dienoms kai bus įkvėpimo. Tačiau kartais, kaip kokiam viesului užėjus, netikėtai trinkteli į galvą štai tokių gėrybių derinukas ir geriausias padėjėjas J. sutinka pagelbėti su dailučių filė gabalėlių paruošimu (ir galiausiai lieka vienas ant ledo) – žuvies karaliauja namuose. Galiu drąsiai tvirtinti – puikus patiekalas šeimos pietums ar jaukiai vakarienei su draugais. Ir pirmo bandymo ragautojai būtų paantrinę man, tačiau tuo metu intensyviai darbavosi peiliu ir šakute…

Sterko filė su trintais žirneliais ir burokėliais

Reikės:
sterko filė su oda
pusės citrinos sulčių
saujos šviežių žirnelių
virtų ar švelniai marinuotų burokėlių
šviežių bulvių
trintų kmynų
druskos
šviežiai maltų žalių ir rausvųjų pipirų
šlakelio balzaminio acto
alyvuogių aliejaus
sviesto kepimui

  1. Žirnelius sutriname ir pagardiname šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir žiupsneliu druskos.
  2. Burokėlius taip pat sutriname ir pagardiname šlakeliu balzaminio acto (jei burokėliai virti, pagal skonį įdedame ir šiek tiek druskos).
  3. Bulvėse atsargiai peiliu padarome įpjovas per ⅔ bulvės storio, pašlakstome šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pabarstome trintų kmynų ir druskos mišiniu. Dedame kepti į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę apie  30 min.
  4. Sterko file supjaustome norimo dydžio gabalėliais, apšlakstome citrinos sultimis, pabarstome druska ir šviežiai maltais pipirais ir dedame kepti odele žemyn į keptuvę, prieš tai ją įkaitinę ir ištirpdę gabalėlį sviesto. Kepame kiekvieną pusę apie 5 min.
  5. Patiekiame su iškeptomis bulvėmis ir trintais žirneliais ir burokėliais. Pabarstome šviežiai maltų žaliųjų ir rausvųjų pipirų mišiniu.
About these ads

2 comments on “Perch fillet with mashed peas and beets

  1. yumgoggle
    July 28, 2012

    Not a fish eater myself…On the contrary, my husband adores fish, totally. The only fish dishes I would enjoy would be salmon and marlin. I love the neat slices, with real nice sauce. But when I saw your picture, I knew I am ready to try another fish recipe. Thanks for widening my palate range ;) I’ll definitely give this a try!
    Anyhoo, we have been keeping an eye out for unique and interesting bloggers with phenomenal photography skills, and yours have caught our attention! We have just recently launched a food photo gallery http://www.yumgoggle.com/gallery/ that allows you to showcase all your great work and share it with all of our visitors. We’d be proud to have your work as part of our growing collection to continue to have a larger reach and further inspire all fellow food lovers out there!

    • sundayavenue
      July 28, 2012

      Hi there,
      Great to hear that new recipe sharing projects keep coming out. Best luck to you guys, definitely will join to upload some recipes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 27, 2012 by in Recipes and tagged , , , , .

Blog Stats

  • 13,491 hits
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: